Home > Kosthold > Spisedag!

Spisedag!

På lørdag hadde jeg min første “spisedag”.

Det ble i god tradisjon en skikkelig hjemmelaget pizza. En hel pakke grov melblanding, 600g karbonadedeig, 100g kylling, ost, nachos, paprika, sopp, tomat, løk osv.
Cottage Cheese med kesam, frukt og bær til dessert.

Mange lurer veldig på hvordan og hvorfor man har spisedager på diett.
Og man får mye forskjellige svar ut ifra hvem man spør.

Det kan komme av en dårlig utviklet terminologi innen kroppsbygging og fitness “begreper”.

Spisedag, høy dag, refeed dag, cheat-dag, diettfri dag osv. kan i grunn bety det samme. Eller ikke.

Det er to måter det vanligvis gjøres på.
Ene er ha en “høy dag” hvor man nødvendigvis ikke ligger så mye høyere i kalorier, men spiser litt mindre fett og protein og mer karbohydrater for å fylle glykogenlagre og holde energinivået oppe.
Dette kan gjøres alt fra hver 14 dag til hver 3 dag ut ifra hvor god form man er i og hvordan man reagerer på dietten.

Andre måten å ha spisedag på er å gå helt bananans og spise så mye mat man orker i 24 timer. Gjerne 10-15.000 kcal.
Dette gjøres 1-2 ganger i løpet av dietten dersom man er i tilnærmet konkurranseform og begynner å bli “flat” i muskulaturen og går skikkelig i kjelleren med fare for å ikke komme opp igjen.
Forbrenningen kan ha nesten stoppet helt opp og man kommer ikke i bedre form uansett om man trener mer eller spiser mindre.
En slik ekstrem spisedag gir trykket tilbake og kickstarter forbrenningen igjen.

Sandra hadde en slikt dag på dietten sin og merka utrolig effekt på både energi og at det siste fettet begynte å slippe.

Her har jeg direkte kopiert en tekst fra fitnessbloggen.no om “Refeed”:

Avhengig av fettprosenten din (lav, medium, høy) skal du med jevne mellomrom belønne deg selv med belønningsmåltider og spisedager. For personer som er i god form, kan jeg også anbefale å ta pause fra dietten med jevne mellomrom. Forklaringen er at den uheldige metabolske adaptasjonen inntreffer langt hurtigere om du har lav fettprosent. Dette er også overførbart til såkalte refeeds (halve spisedager) og belønningsmåltider.

 1. Er du i dårlig form, trenger du strengt tatt ikke belønningsmåltider av fysiologiske årsaker, men sosiale og psykologie grunner skal ikke undervurderes. 1 måltid hver 7-14 dag er greit. Merk deg at vi snakker om måltid, og ikke fråtsting.
 2. Er du i middels form ville jeg hatt en refeed 1 gang i uka, f.eks hver lørdag. 6 timer fra 16-22 med 5-6g karbohydrat/kg vil kunne fylle opp glykogenlagre, stimulere leptin og «sette i gang» forbrenningen igjen.
 3. Er du i god form, bør du ha refeeds annen hver dag, eller hver tredje dag. Den kan også være 6 timer, med et karbohydratinntak på 5-6g / kg. Du kan litt avhengig av hvor god form du er i (det er forskjell på 7 % og 13 % fett) ha en spisedag hvor du spiser 6-8g karb/kg.
Categories: Kosthold Tags: ,
 1. Natalie
  June 17, 2012 at 4:06 pm

  Jeg spiser VELDIG bra.. Jeg spiser kun rene proteinkilder, ris, havregryn og poteter pluss en haug med grønnsaker hver dag, hver uke.. Skeier ALDRI ut.. Klart jeg har jo lyst innimellom, men føler egentlig at det går greit.. MÅ jeg ha sånne dager?? Jeg sliter også med det at jeg får dårlig samvittighet om jeg spiser noe som jeg ikke burde, og vinningen for meg går opp i spinningen.. Er også livredd for å ikke komme i like god form som jeg kunne ha kommet i dersom jeg hadde spist optimalt HVER DAG, UKE, MÅNED.. Skjønner du tankegangen?? =)

  • June 17, 2012 at 7:48 pm

   Hei.
   Jeg skjønner tankegangen din. Vanlig å ha litt vanskelige tanker rundt mat og bli redd for å gjøre feil.
   Selv ser jeg meg i speilet og tenker, uff jeg må spise mer så jeg bygger masse.
   Dagen etter kan jeg stå å si, uff jeg må spise mindre for jeg liker ikke å være så feit.
   Det blir liksom feil uansett.

   Det virker som du spiser veldig mye bedre enn de aller fleste.
   Med mindre du har stort kaloriunderskudd eller ligger alt for lavt på karbohydrater trenger du ikke “refeed” dager.
   Men man kan ha godt av “cheats” eller “diettfrie” måltider bare for psyken og motivasjonen sin skyld. En belønningsdag for å ha være flink ellers.
   Men det er ikke alltid lett å belønne seg med mat man er redd for at skal være “feil” å spise. Men det blir på en måte “rett” allikevel når man er så streng uka ellers. Så det skal føles som belønning også og ikke sitte med vanskelige følelser for å ha spist for mye eller feil. Skal være mat du har lyst på men ikke unnet det ellers. Må ikke være det samme som andre ville unnet seg på en “spisedag” for å si det sånn.

 2. Marte
  June 17, 2012 at 4:40 pm

  Bra innlegg !

 3. annonym
  June 17, 2012 at 5:09 pm

  Jeg har en fettprosent på ca. 20. Har planer om å gå ned. Spiser mors hjemmelagde pizza 1 gang i uken, den er sunnere enn vanlig pizza. Og kjører hardere cardio den dagen.

 4. annonym
  June 17, 2012 at 7:58 pm

  Har nå vært på “diett” og gått ned nesten 10kg. Har vært veldig lavt på karbs de siste ukene, og skal ha oppkarbingsdag neste uke når jeg skal “avslutte” dietten. Hva burde jeg spise og hvor mye ? Er nå på 80 kg

  Har lest også at folk spiser boller, gotteri, og andre usunn mat for å gi kroppen et “signal” om at den fungerer. Men føler det ikke er nøvendig

  • June 18, 2012 at 7:13 am

   Hvorfor oppkarbe når du skal uansett avslutte dietten?
   Hensikten med oppkarbing er å tåle å ligge lavt på karbohydrater en stund til.
   Jeg vet ikke hva du gjør når du er “ferdig” på dietten, men antar du vil få i deg nok karbohydrater når du spiser “fritt”.

 5. annonym
  June 18, 2012 at 11:27 am

  Har vært på diett i 1 måned og har hatt dager med omtrent “null karb” :-p
  Takk for råd, du er flink.

  • June 18, 2012 at 11:55 am

   Takk.. Hyggelig med positive tilbakemeldinger.
   Jeg tenker ikke det er helt feil å ha nullkarb dager, bare man fyller på innimellom 😉
   Selv foretrekker jeg å ligge generelt lavt og fylle på 1 eller 2 ganger i uka. Men passer på å få i megg litt karb til frokost og etter trening hver dag.

 6. Natalie
  June 18, 2012 at 1:40 pm

  Skjønner.. Men det føles helt feil å “belønne” seg med dritt mat.. Som de fleste gjør!! Hehe.. Men jeg forstår godt tankegangen din.. Men er det noen beviser sånn fysiologisk at det funker eller er det bare psyken som har fordel av det?? jeg ligger ikke på strt underskudd, ligger ganske lavt på karbohydratene da.. Spørs hva du definerer som lavt? 30 gram havregryn til frokost, 30 gram ris, og 200 gram poteter.. Pluss shitloads m grønnsaker! :p

  Tusen takk for at du gidder å svare forresten!! 🙂

  • June 18, 2012 at 2:04 pm

   Hvis du trener mye så tenker jeg det er generelt lavt ja. Ikke at det nødvendigvis gjør så mye bare du ikke går enda lavere.
   Men for å få litt mer energi kan du f.eks. prøve å unne deg litt ekstra havregrøt et par dager i uka om du er glad i det 😉 Prøv det er par uker og merk om du kjenner noe forskjell på treningen.

 1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: