Home > Kosthold > Fat burners!

Fat burners!

Det finnes et hav av forskjellige fettforbrennings produkter. Både lovlige, ulovlige og de i grenseland.

Felles for de mest solgte fettforbrennerne er at de er sentralstimulerende. Som koffein og andre mer eller mindre lovlige stoffer. Det gir følelse av energi som gir økt intensitet i all aktivitet. Og det påvirker hjerte, lunger og andre organer. Det gir høyere puls, økt blodtrykk, økt respirasjonsfrekvens og deretter økt kaloriforbruk. Selv når man sitter stille.

Fettforbrennere inneholder også stoffer med termogen effekt i form av at den øker kroppstemperaturen. Økt kroppstemperatur i seg selv er energikrevende og bidrar også til økt blodsirkulasjon som igjen gir lettere aktivitetsnivå osv. Disse stoffene funker på samme måte som når man blir varm og svetter av å spise sterk mat som hvitløk, chilli osv.

En annen funksjon fettforbrennere kan ha er aminosyrer og fettsyrer som øker omdannelsen av fett til energi og besparer glykogen og aminosyrer. F.eks. carnitine. Carnitine er nødvendig i mitokondriene i prosessen for å omdanne fett til energi. Og har man ikke tilstrekkelig carnitine går denne prosessen tregere og kroppen må hente mer energi fra glykogen og aminosyrer for å utføre et gitt arbeid. CLA er en fettsyre som benyttes i frisettingen av fett fra fettceller. Effekten av stoffer som CLA og L-Carnitine er omdiskutert. Grønn te og ketoner fra bringebær viser også positiv effekt på blodsukker og fettforbrenning.

Krom er også et viktig stoff i fettforbrenningen i kroppen. Krom øker insulinets effekt ved næringsinntak, er kolesterolsenkende og demper søtsug.

Innen kroppsbygging og idretter med tøffe krav til lav fettmasse er det mange som bruker ulovlige midler som ECA (effedrin, koffein og aspirin), clenbuterol (astmamedisin), amfetamin (narkotika), levaxin (T3-stoffskiftehormon) osv. Slike preparater er sterkt vanedannende og har alvorlige bivirkninger. Det er rapportert flere dødsfall med direkte årsak av inntak av slike stoffer.
Man gjør seg selv også en bjørnetjeneste ved at å øke slike stoffer i kroppen gir negativ-feedback til kroppens egenproduksjon og når man slutter med slike stoffer kan man få ME lignende tilstander (kronisk utmattelse).
Med trening og aktivitet som både livsstil, interesse og jobb er jeg livredd for å havne i dette nettet og er derfor svært skeptisk til disse stoffene.

For mye sentralstimulerende gir også dårligere søvn, noe som er en av de tre likeverdige hjørnesteinene for progresjon i treningen. (Trening, Ernæring, Hvile). Det gir også økt stress som binder vann i kroppen. Og da ser man “soft” ut på scenen uansett hvor slank man er. Man kan også få bivirkninger som kvalme, skjelvinger og svimmelhet som også kan ødelegge treningsøkten.

Det er altså viktig å balansere disse stoffene og ikke overdrive. Det kan lønne seg å heller spise litt mindre, og kjøre roligere og heller lengre kardio-økter.

Selv starter jeg dagen med en stor kopp kaffe, en Ripped Freak og 4 BCAA tabletter før jeg går ut på tur.
Spiser krom til frokost og CLA til hvert måltid (4 om dagen)
Tar enten en Ripped Freak til før trening eller N.O Explode, Jack3d eller lignende for økt blodsirkulasjon, økt trykk og mer energi på selve treninga. Dropper dette om jeg trener sent på kvelden slik at jeg får sove når jeg kommer hjem. Tar også 4 kapsler l-carnitine for økt fettforbrenning ved muskelarbeid.

Som sagt tidligere hjelper kosttilskudd deg bare halvveis i mål. Jeg drikker også en kopp grønn te i løpet av dagen og har alltid 2-3 hvitløksfedd og ca 1/2 rød chillipepper fordelt på lunsj og middag 😉

Det finnes mange flere stoffer som påvirker fettmassen og treningen, (enzym-hemmere, karbo-blokkere osv.)
Å liksom skulle blokkere opptaket av karbohydrater eller fett så det går ut med avføringen igjen er for meg helt poengløst. Man vil være like sulten som om man bare spiser riktig mengde.

Samme med avføringsmidler som slankemetode. Helt forkastelig. Spis heller riktige mengder og man vil faktisk føle seg bedre, ha mer energi og mindre søtsug enn om man hindrer matopptaket og forstyrrer fordøyelsen.

Categories: Kosthold
 1. August 22, 2011 at 9:13 am

  brukte du ikke astmamedisin før da? eller, mente det var for hester? eller har du kommet frem til at det er skadelig?
  Enig, man bør putte i seg så lite som mulig, det er iaf min mening 🙂
  Hvis det “virker på samme måte som chili og grønn te”, så kan man jo heller spise chili, vhitløk og grønn te da, hehe 😛
  Men mennesket vil alltid være ute etter de kjappe løsningene i den travle hverdagen!
  Spennende å følge utviklingen din, ser ut fra de forrige bildene dine som du jobber hardt! Har desverre ikke bevegd meg på et gym siden Mai, men trener andre former for en stund. På et annet tidspunkt håper jeg å finne tilbake til styrketreningsgleden igjen på en sunn måte 🙂 Kanskje jeg får anledning til å komme å se deg på scena!

  • August 22, 2011 at 6:23 pm

   Hei.
   Her trengs det visst oppklaring.. Jeg prøvde i kort periode Neo Napacin som jeg kjøpte i dagligvarebutikk. Men synes ikke det funka så bra. Vanlige pre-workout som N.O. Explode virker faktisk bedre.

   Å sidestille Neo Napacin med Clenbuterol fordi begge er mot astma, er som å sidestille paracet og morfin fordi begge er smertestillende.
   Jeg kan med hånda på hjerte si jeg aldri har brukt clenbuterol. Bivirkningene er ikke verdt effekten.
   Håper du kommer i gang med treningen din igjen, med styrke og helse i fokus.

   Klemmer..

 1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: